verplaatsing bomen bij de nieuwbouw

Er hoefde niet één doos ingepakt te worden, en toch had het nogal wat voeten in de aarde. De iepen rond de nieuwbouw van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zijn in februari en maart verhuisd. Het gaat in totaal om 15 iepen die zijn verplant van hun plek naast de rijweg aan de zuidzijde van het bouwterrein, naar andere plekken in de groene omgeving van het gebouw op het Utrecht Science Park.

Niet verplaatsbare bomen

Vanwege beveiligingsmaatregelen rond het gebouw moesten enkele bomen verplaatst worden. Helaas kon dat niet met alle bomen. Twee iepen moeten vanwege hun forse formaat of conditie gekapt worden. Eén iep is tijdens bouwwerkzaamheden dusdanig beschadigd dat deze niet meer verplaatst kan worden. En drie moerascipressen die een matige of normale conditie hebben, worden geveld.

Compensatie van de kap

De kap van de moerascipressen wordt gecompenseerd met nieuwe bomen op het huidige perceel. In totaal zullen er ter compensatie van de drie moerascipressen en de drie iepen maar liefst 20 nieuwe bomen worden terug geplant. Het gaat om elf essen, zes moerascipressen en drie vleugelnoten. Het hout van de bomen die wel gekapt moesten worden, worden bovendien deels hergebruikt tot klein meubilair.