Fietspad geverfd in regenboogkleuren om de diversiteit en inclusiviteit op het Utrecht Science Park te benadrukken

Het idee kwam van de Utrechtse Hogeschool student Elias van Mourik (22) om een regenboogfietspad aan te leggen op het terrein van het USP. Dankzij de Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en het UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum) Utrecht is het plan nu ook gerealiseerd. Met een lengte van 570 meter is het regenboogfietspad het ‘langste ter wereld’. Een record.

“Er wonen, werken en studeren veel mensen op het Utrecht Science Park” zegt Elias. “Het is daarom geweldig dat je op zo’n locatie een symbool krijgt waarmee je laat zien dat iedereen geaccepteerd wordt.” Hoewel de regenboogvlag het symbool is van de LHBTIQ-gemeenschap, willen alle betrokken partijen ook juist een signaal geven over diversiteit en inclusie in de breedste zin van het woord zegt ook Elena Valbusa, Diversity Officer bij de Hogeschool Utrecht. “Iedereen, dus ongeacht je kleur, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, maar ook ongeacht je beperking of het inkomen van de ouders.” 

Vlakbij RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)/CBG nieuwbouw

Samen met het UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum) Utrecht werd het plan omarmd. En ligt het fietspad er nu, tijdens de internationale Pride Month (juni). De drie instellingen laten hiermee zien dat iedereen welkom is om te zijn wie ze willen zijn. Het fietspad ligt naast de busbaan tussen de Padualaan 97 tot de kruising van de Heidelberglaan en de Universiteitsweg/Bolognalaan. En eindigt dus vlak achter het nieuwe RIVM- en CBG-gebouw. 

Programma rond diversiteit en inclusie

Komend najaar wordt gezamenlijk een inhoudelijk programma rond diversiteit en inclusie gelanceerd op het USP. Er worden dan diverse activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld lezingen en een podcastserie met de verhalen waar dit fietspad voor staat. 
 

Bron: www.uu.nl/nieuws/utrecht-science-park-krijgt-het-langste-regenboogfiets…, 7 juni 2021

Drone video van de aanleg van het regenboogfietspad (door Jelte Keur, UU)