Bouwplaats maart 2019

Van begin maart tot en met mei 2019 werkt MEET aan de bouw van de vier betonnen kernen van de toren voor de nieuwbouw van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en CBG. Binnen deze periode wordt er gedurende 8 weken, 24 uur per dag en 7 dagen per week gewerkt. Deze kernen fungeren als draagconstructie voor de toren. Er komen onder andere trappenhuizen, liftschachten en techniekruimten in.  Aan de oostzijde van de toren komen twee kernen die samen een grote kern vormen, aan de westzijde worden twee kleinere kernen gebouwd. 

‘Glijden’
De kernen worden gebouwd volgens het principe van ‘glijden’. Met een glijbekistingssysteem worden de kernen met 10 tot 15 centimeter per uur omhoog geduwd met behulp van vijzels. Om de kwaliteit van de aaneengesloten betonnen kernen te garanderen, moet continu beton worden gestort. Het Oostenrijkse bedrijf Gleitbau voert de bouw van de kernen uit. 

Wanneer?
Nadat het glijbekistingssysteem is opgebouwd, start medio maart het glijden van de eerste twee kernen. Naar verwachting wordt half april gedurende een week de glijbekisting omgebouwd. De bouw van de andere twee kernen duurt van eind april tot medio mei. Daarna wordt de glijbekisting ontmanteld.