Bouwjournaal maart 2021

In deze tijden waarin we te maken hebben met corona gaat de bouw gewoon door. Weliswaar onder strikte voorwaarden en veel maatregelen die we moeten treffen. Dat is een hele uitdaging. We staan nu op het dak van het Plint-gebouw, met aan de voorzijde het hele entreegedeelte. Hieronder zijn een aantal kantoren, vergaderzalen... en op de begane grond het restaurant en de sportvoorziening. We zijn hier in de entree van het nieuwe Rijksinstituut, RIVM en CBG. Het bijzondere is: we hebben een entree gemaakt waarin je niet in een klein voorportaaltje komt... en vervolgens pas naar binnen gaat, maar je komt meteen binnen in de grote entreehal. Ongeveer op deze lijn komen lage poortjes waar je je pasje aanbiedt en vervolgens doorloopt. Dan gaan bezoekers vaak naar het vergadercentrum aan die kant. Maar de medewerkers gaan de toren in naar hun kantoor of laboratoriumruimte. Wat aardig is: als je in de hal staat, zie je op de eerste verdieping al meteen laboratoria zitten. Juist de laboratoria maken dit gebouw heel bijzonder. Dus we hebben er bewust voor gekozen om op de eerste verdieping labs te plaatsen... zodat als je hier staat je daar laboranten aan het werk ziet. Hier komen we bij het grand café, dus een uitgifte waar je koffie en versnaperingen kunt krijgen. En die bakken die je hier in de vloer ziet, zijn tuinen. Hier worden grote bomen in geplaatst. Het is binnen, maar we willen het gevoel creëren dat je buiten op een terras zit. Dus hier komen terrastafels en -stoelen. Boven op de toren zijn we bezig... met het afmaken van de staalconstructie en de kapconstructie van het atrium-dak. Daaronder zit de technische ruimte van drie verdiepingen hoog. Op de bovenste verdiepingen van het torengebouw zijn we nu bezig... met het aanbrengen van allerlei leidingen. Het grootste gedeelte van de ruimte zal ingenomen worden... door die zwarte kokers die je hierboven ziet en luchtbehandelingskasten. Daar komt het hier nagenoeg helemaal mee vol te staan. Wat je ook goed ziet, is hier de rechte lijn van de toren en de schuine lijn van de hal. Dat komt omdat we een schuine lijn in het stedenbouwkundig plan moesten volgen. Er ligt hier een fietspad dat gericht is op de Domtoren. Het was een keiharde eis dat we die schuine lijn in het plan op zouden nemen. En we hebben die diagonaal in de hele entreehal op allerlei manieren teruggebracht. Daardoor krijg je dit soort spectaculaire volumes en ruimtes. Ik vind dit een van de mooiste punten van de hal.

Volg de bouw


Nieuws

verplaatsing bomen bij de nieuwbouw

Bomen rond nieuwbouw zijn verhuisd

Er hoefde niet één doos ingepakt te worden, en toch had het nogal wat voeten in de aarde. De iepen rond de nieuwbouw van het RIVM zijn in februari en maart verhuisd.

15-03-2021 | 14:43
Meer nieuws